Missä kirahvit elävät?

Kirahvit ovat haavoittuvia afrikkalaisia ​​nisäkkäitä, jotka tunnetaan olevan korkein eläin maalla ja massiivisempi cud-pureskelueläin. Kirahvit kuuluvat perheeseen Giraffidae, jonka lähin sukulainen on okapi, jonka luonnollinen elinympäristö on Kongon demokraattisen tasavallan koillisalue. Kirahden pitkä kaula on yksi eläimen erottamiskykyisimmistä piirteistä, ja sen avulla he voivat tavoittaa erilaisia ​​puulajeita. Kirahvilla on myös jokaiselle yksilöllinen pistekuvio. Yhdessä vaiheessa oli kahdeksan kirahvityyppiä, mutta seitsemän on kuollut sukupuuttoon. Kirahden yksittäisillä elävillä lajeilla on yhdeksän alalajia, jotka ovat hajallaan Afrikan mantereella.

Kirahvi-alalaji

Nykyään kirahvit ovat Nigerissä, Tšadissa, Sudanissa, Kamerunissa, Afrikan tasavallassa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Ugandassa, Keniassa, Somaliassa, Sambiassa, Namibiassa, Zimbabwessa, Mosambikissa, Botswanassa ja Etelä-Afrikassa. Jokaisella yhdeksällä kirahvityyppiä on oma maantieteellinen alue edellä mainittujen maiden luettelossa.

Kiristetty kirahvi

Yksi tunnetuimmista kirahvityypeistä on Afrikan sarvessa elävä retirakattu kirahvi. Sen luonnollinen valikoima ulottuu kolmeen maahan, joihin kuuluvat Kenia, Somalia ja Etiopia ja joiden arvioitu väestömäärä on 8500. Alhaisesta väestöstä johtuen retikuloitua kirahvia pidetään haavoittuvana eri organisaatioiden kanssa, jotka tekevät yhteistyötä väestön lisäämiseksi.

Rothschildin kirahvi

Rothschild-kirahvi, jonka väkiluku on noin 1 671 luonnonvaraista yksilöä, on yksi kaikkein uhanalaisimmista kirahvityypeistä. Alkuperäinen väestö on tällä hetkellä rajoitettu kahteen Kenian ja Ugandan valtioon. He suosivat savanneja ja metsäalueita, joissa on joitakin parhaista paikoista nähdä ne luonnossa Kenian järven Nakurun kansallispuistossa ja Ugandan Murchison Fallsin kansallispuistossa.

Länsi-Afrikan kirahvi

Länsi-Afrikan kirahvi on uhanalainen kirahvi-alalaji, joka asuu Sahelin alueella Länsi-Afrikassa. Alalaji on ainutlaatuinen, koska se on kevyempää kuin muut kirahvit. Länsi-Afrikan kirahvi otti kerran laajan valikoiman alueita kaikkialla Afrikassa, mutta väestö on vähentynyt 400 yksilöön. Nigerin lounaisosassa sijaitseva karja on ainoa itsensä ylläpitävä lauma maailmanlaajuisesti.

Nubian kirahvi

Nubian kirahvi on haavoittuvainen kirahvi-alalaji, joka on kuollut kolmessa maassa, joissa se oli kerran vallannut Eritreassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Egyptissä. Tällä hetkellä nubialaisten kirahvien populaatiot ovat läsnä viidessä Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiossa, kuten Sudanissa, Ugandassa, Etelä-Sudanissa, Keniassa ja Etiopiassa.

Etelä-Afrikan kirahvi

Etelä-Afrikan kirahvia kutsutaan myös nimellä Cape Giraffe ja siinä on alue, joka kattaa eteläisen Afrikan kansakunnat Mosambikista Etelä-Afrikkaan. 31 500 luonnonvaraisella yksilöllä Etelä-Afrikan kirahvien väestö on merkittävämpi kuin muut alalajit.

Angolan kirahvi

On noin 13 000 luonnonvaraista Angolan kirahvia, jotka asuvat sen elinympäristössä, joka kattaa neljä eteläafrikkalaista Namibian osavaltiota, Botswanaa, Zimbabwea ja Sambiaa. Angolassa on noin 20 Angolan kirahvia vankeudessa.

Rodoksen kirahvi

Rhodesian kirahvi elää vain yhdessä maassa, Sambiassa. Etelä-Luangwan laaksossa asuu noin 550 henkilöä. Ei Rhodesian kirahvia elää vankeudessa.

Kordofanin kirahvi

Kordofan-kirahvi on kirahvi-alaryhmä, jonka villi väestö on noin 2 000 yksilöä. Alalaji on suhteellisen pienempi kuin muuntyyppiset kirahvit. Ne löytyvät Keski-Afrikan tasavallasta, Tšadin eteläosasta, Kamerunin pohjoisosasta ja luultavasti Sudanista.

Kirahvien suojelu

Kirahvien globaalin väestön arvioidaan olevan 80 000 henkilöä, jotka ovat merkittävästi vähentyneet vuoden 1999 väestöstä, joka koostuu 140 000 yksilöstä. Giraffe Conservation Organization on yksi monista organisaatioista, jotka pyrkivät varmistamaan maailman väestön kasvun.